Työn suoritus
1. Ota noin teelusikallinen kuivaa maanäytettä ja lisää siihen vettä kunnes saat taikinamaisen homogeenisen seoksen.
2. Ota pala taikinaa paperin päälle ja ala leipoa siitä mahdollisimman ohutta nauhaa.
3. Mittaa nauhan paksuus heti, kun se alkaa katkeilla.
4. Ilmoita taulukon 2 perusteella näytteesi savespitoisuus.
Taulukko 2. Maataikinanauhan paksuus ja sen savespitoisuus
nauhan paksuus (mm) | savesta (%) |
4 - 6 3 2 1 - 1,5 1 < 1 |
0 - 5 5 - 15 15 - 25 25 - 40 40 - 60 > 60 |
Maan multavuusluokka
Maan multavuusluokka määräytyy orgaanisen aineksen pitoisuuden perusteella.
orgaanista ainesta (%) | multavuusluokka |
0 - 3 3 - 6 6 - 12 12 - 20 20 - 40 > 40 |
vähämultainen multava runsasmultainen erittäin runsasmultainen multamaa turvemaa |
Lieju ja liejusavi saavat nimensä orgaanisen aineksen pitoisuuden perusteella seuraavasti:
lieju | orgaanista ainesta > 6 % |
liejusavi |
orgaanista ainesta 3 - 6 % savesta > 30 % |
Jos savesta on alle 30 %, maa on liejuinen, esimerkiksi liejuinen hieno hieta tai liejuinen hiesu.
Lähde:
Kasvun tekijät. Mitä kasvi tarvitsee kasvaakseen? Työ- ja tehtäväohjeet. Kemianteollisuus ry, Kemira Agro Oy, Tiedeopetusyhdistys, Torjunta-ainetuottajien Yhdistys. Helsinki 1996. 48 s.