Ennenaikainen hakkuu: Puustoa koskevat korvaukset

Nauhamaisissa lunastuksissa metsän arviointi perustuu yleensä maapohjan ja puuston erillisarviointiin, jolloin puustoa koskeva korvaaminen perustuu ensisijaisesti odotusarvon korvaamiseen. Odotusarvoon sisältyy metsikön kehitysvaiheen mukaisesti esimerkiksi hakkuuarvoa tai kustannusarvoa.

Tavallisimmin puustokorvaukset aiheutuvat siitä, että metsikkö joudutaan lunastamaan tai hakkaamaan keskenkasvuisena.

Hakkuuarvoon perustuva arviointi

Jos maanomistaja korjaa lunastettavan alueen puuston, hakkuuarvoa ei ole tarpeen määrittää.

Jos puusto lunastetaan alueen mukana, hakkuuarvo määritetään myyntikelpoiselle puustolle normaalisti puutavaralajeittain. Varttuneelle puustolle käytetään lähiajan toteutuneita kantohintoja ja nuorelle puustolle pidemmältä jaksolta tasoitettuja reaalisia kantohintoja.

Nauhamaisissa lunastuksissa odotusarvo määritetään pelkkänä hakkuuarvona uudistuskypsissä ja vajaatuottoisissa metsiköissä sekä yleensä myös siemenpuu- ja suojuspuumetsiköissä sekä varttuneissa kasvatusmetsiköissä. Hakkuuarvo määritetään yleensä myös nuorille metsille odotusarvon arvioimista varten.

Ennenaikainen hakkuu

Ennenaikainen hakkuu aiheuttaa vahinkoa kasvatusvaiheen metsiköissä. Hoidetuissa kasvatusvaiheen metsiköissä odotusarvo on hakkuuarvoa suurempi. Vahinko arvioidaan lähtötiedoista riippuen käyttämällä hyväksi valmiiksi laskettuja taulukkoarvoja, joita on saatavilla odotusarvokertoimista, odotusarvolisistä ja taimikoista. Jos maanomistaja on korjannut puuston tai se on erikseen korvattu hakkuuarvon perusteella, on hakkuuarvon osuus vähennettävä odotusarvosta.

Odotusarvokerrointa käytettäessä saadaan puustosta odotettavissa olevien tulojen nykyarvo. Puuston odotusarvo saadaan kertomalla hakkuuarvo odotusarvokertoimella. Hakkuuarvo lasketaan hakkuukertymän ja puutavaralajijakautuman perusteella. Puutavaralajit hinnoitellaan pitkän ajan reaalisilla keskihinnoilla varsinkin, jos puustoa ei ole tarkoitus realisoida nopeasti. Odotusarvokerrointen käyttö ei ole suositeltavaa taimikko- tai riukuvaiheen äskettäin sivuuttaneissa metsiköissä eikä metsiköissä, joissa harvennushakkuut on laiminlyöty.

Odotusarvokertoimet saadaan Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion julkaisemista summa-arvomenetelmän aputaulukoista. Jos taulukon odotusarvokerroin on yksi tai odotusarvolisää ei ole ilmoitettu, määritetään puuston arvo hakkuuarvona. Taulukkoarvot edustavat säännöllisesti hoidettuja, hyvälaatuisia ja suhteellisen tasaikäisiä puustoja.

Odotusarvolisä saadaan odotusarvon ja hakkuuarvon erotuksena. Jos tie- ja voimajohtolinjojen lunastuksissa ja metsävahingoissa kasvatusmetsän puusto jää alueen omistajalle, korvataan enneaikaisesta hakkuusta aiheutuva vahinko pelkkänä odotusarvolisänä. Mikäli puusto on arvioitu ennen hakkuuta tai hakatun puuston määrä on muuten tiedossa, odotusarvolisä saadaan kertomalla hakkuuarvo odotusarvokertoimella, josta on vähennetty 1.

Summa-arvomenetelmän aputaulukoissa odotusarvolisät on esitetty euromääräisinä. Odotusarvolisät on laskettu siten, että noin 20-30 -vuotiaan puuston arvo voidaan määrittää joko taimikon arvona tai puustolle lasketun hakkuuarvon ja taulukon odotusarvolisän summana.

Odotusarvolisät saadaan Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion julkaisemista summa-arvomenetelmän aputaulukoista. Taulukkoarvot edustavat säännöllisesti hoidettuja, hyvälaatuisia ja suhteellisen tasaikäisiä puustoja.

Taimikon kustannusarvo ilmaisee sen kustannuksen, joka aiheutuu uuden hyvälaatuisen taimikon perustamisesta nykyhinnoin. Kustannusarvo riippuu taimikon syntytavasta ja sen perustamiskustannuksista. Taimikon kehittyessä alkaa arviointiaikaan diskontattujen nettohakkuutulojen nykyarvo vaikuttaa yhä määräävämmin taimikon arvoon. Tämän vuoksi eri tavalla syntyneistä taimikoista suoritettavien korvausten tulee tasoittua taimikon kehityksen myötä.

Vaikka taimikoiden arvot on laskettu aputaulukoissa odotusarvoperusteisesti, ne ilmaisevat myös sen kustannuksen, joka aiheutuu uuden hyvälaatuisen taimikon perustamisesta nykyhinnoilla.

Taimikon kustannusarvo saadaan Metsätalouden kehittämiskeskus Tapion julkaisemista summa-arvomenetelmän aputaulukoista. Arvot soveltuvat hoidettujen ja täystiheiden taimikoiden korvausten perustaksi.

Lähteet

Mäki, O. 2013. Summa-arvomenetelmän aputaulukot. Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio.

Rantala, S. (toim.) 2008. Tapion taskukirja. 25. uudistettu painos. Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio. Metsäkustannus Oy.

Välisalmi, P. & Mattila, P. & Asikainen, R. Maa- ja metsätaloushaittojen ja vahinkojen arviointiperusteista lunastustoimituksissa. VTT, maankäytön laboratorio, tiedonanto 26. Espoo 1978.