Palautuva työalue

Haltuunottoajan päätyttyä metsän kasvatukseen palautuu ne työalueen reuna-alueet, joille ei tule voimaan käytönrajoitusta. Määräajaksi haltuunotetuilla reuna-alueilla aiheutuu puuston kasvatukselle ja korjuulle haittaa.

Palautuvan alueen metsänkasvatuksen vaikeutumisen perusteella maksettavien korvausten yhteissumma ei saa ylittää metsämaan tuottoarvoa.

Palautuvan työalueen hakkuuarvoon perustuvat puustokorvaukset rinnastetaan verotuksessa metsänhakkuuoikeuden luovutukseksi, joka on arvonlisäveron alaista.

Puuston kasvatukselle ja korjuulle aiheutuvat haitat

Metsän kiertohaitta

Reuna-alueen käyttäminen metsän kasvatuksessa omana tuotantolohkona on vaikeaa, koska alue on hyvin kapea ja usein liian pieni tuotantolohkoksi. Tämän vuoksi reuna-alueella kasvatettavan puuston kierto on sopeutettava viereisen metsän puuston kierron kanssa yhteen. Sopeuttaminen tapahtuu viereisen puuston päätehakkuun yhteydessä. Jos sopeuttaminen vaikeutuu oleellisesti, aiheutuu metsän kiertohaittaa.

Metsän kiertohaitan aiheuttama taloudellinen menetys ilmenee lähinnä kasvutappioina ja lisääntyneinä hoito- ja korjuukustannuksina. Kiertohaitta on suurimmillaan silloin, kun viereinen puusto on nuorta tai varttunutta kasvatusmetsää. Sen sijaan kiertohaittaa ei muodostu, jos viereinen metsikkö on hakkuukypsää puustoa tai nuorta taimikkoa.

Keskimääräinen korvaus ilman puustomenetyksiä saadaan taulukosta 1. Korvaukseen voidaan katsoa sisältyvän työalueen viereiselle alueelle aiheutuva vähäinen haitta. Vaihtoehtoisesti korvaus voidaan arvioida lisääntyneiden taimikon perustamiskustannusten perusteella.

Taulukko 1. Palautuvaan työalueeseen kohdistuvien haittavaikutusten kokonaiskorvaus. Korvattava alue ja viereinen alue ovat samaa metsätyyppiä ja kehitysluokkaa. Lähde: Mattila ym. 1987

Kehitysluokka Korvaus %
metsämaan
tuottoarvosta
Aukeat ja siemenpuumetsiköt
Taimikko, keskipituus alle 1,3m
Taimikko, keskipituus yli 1,3m
Nuoret kasvatusmetsiköt 1)
Varttunut kasvatusmetsikkö 2)
Suojuspuumetsikkö
Uudistuskypsä metsikkö
Vajaatuottoinen metsikkö
20 
20
40
50 - 70 - 50
50 - 30
30
20
20

1) korvaus on maksimiarvo kehitysluokan keski-iässä
2) korvaus on maksimiarvo ko. kehitysluokan nuorilla puustoilla

Metsämaan koko tuottoarvon korvaaminen voi tulla poikkeuksellisesti kysymykseen esim. silloin, kun työalue on pahasti vettynyt tai siellä on runsaasti kaivannosta poistettuja kiviä tai metsänkasvatusolosuhteet ovat muutoin oleellisesti huonontuneet. Ojittamattomien soiden sekä kitu- ja joutomaiden osalta korvausprosentit ovat 0-30 % luokkaa.

Muut haitat

Metsänkasvatukselle saattaa lisäksi aiheutua haittaa maapohjan sekoittumisen, tiivistymisen, vettymisen yms. syiden johdosta. Haittavaikutus on suurimmillaan taimikon perustamisvaiheessa ja on usein yhdistettävissä kiertohaittana korvattavaan uudistuksen viivästymiseen. Jos haittavaikutus on merkittävä, tulee se korvata erikseen.

Kuljetushaittaa saattaa muodostua, jos raskaiden metsäkoneiden käyttö alueella on todennäköistä ja maakaasuputken ylitys kielletty eikä ylityskohtia ole järjestetty riittävästi. Haitta arvioidaan lisääntyneen kuljetusmatkan ja matkojen lukumäärän perusteella tai kantohintoja alentavan metsäkuljetusmatkasta johtuvan hintakorjauksen perusteella.

Lähteet

Mattila, Päivi & Wilska, Aini Sisko: Maakaasuputken rakentamiseen liittyvät lunastuskorvaukset. Maanmittaushallitus Helsinki 16.9.1987 kirje nro 1991/2763.

Maahan kaivettavista johdoista aiheutuvien menetysten korvaaminen. Maataloustuottajien keskusliitto (MTK), Espoo 1982.